Categorieën

Recepten / Taart recepten / Kruimelvlaai recept

Recept voor kruimelvlaai

Kruimelvlaai is een favoriete Nederlandse lekkernij die vooral bekend staat om de heerlijke kruimellaag bovenop de vlaai. De combinatie van de zachte, zoete vulling en de kruimelige topping maakt het een traktatie die je niet kunt weerstaan. Perfect voor bij de koffie of thee! Het recept dat we hier gebruiken is voor een basis kruimelvlaai, maar het kan gemakkelijk worden aangepast om aan jouw persoonlijke smaak te voldoen. Kruimelvlaai maken hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn. Hieronder vind je het recept, stap voor stap uitgelegd.
 
Kruimelvlaai recept Zelfbroodbakken

Ingrediënten

Voor de vlaai
500 Gram Bolino
500 Gram Bloem universeel
15 Gram Zout 
30 Gram Gist 
100 Gram Margarine 
350 Gram Water 

Voor de kruimels
500 Gram Golden Fantasie
250 Gram Tarwebloem
280 Gram Roomboter
40 Gram Ei
Citroenrasp (naar wens)

Zelf kruimelvlaai maken - recept

Zelf kruimelvlaai maken doe je eenvoudig door onderstaande stappen te volgen. Het maken van kruimelvlaai is verrassend eenvoudig, vooral als je de juiste ingrediënten in huis hebt. 

Kruimel deeg maken

Je begint met het samenvoegen van alle benodigde ingrediënten tot het een mooi geheel wordt. Dit deeg kneed je 5 minuten langzaam en vervolgens 5 minuten snel, afhankelijk van het type kneder. De deegtemperatuur zou ongeveer 25°C moeten zijn. 

Afwegen en laten rijzen

Daarna weeg je 300 gram van het deeg af voor een vlaaipan Ø 28 cm. Het is belangrijk om het deeg als één hele bol in de vlaaipan te leggen. Vervolgens laat je het deeg 30 minuten rijzen, voordat je het gaat uitrollen. 

Kruimels maken voor kruimelvlaai

Tijdens het rijzen van het deeg, kun je alvast aan de slag gaan met kruimels maken voor de kruimelvlaai. Je begint met het soepel draaien van de boter. Vervolgens voeg je hier het ei en citroenrasp aan toe. Daarna voeg je ook de Golden Fantasie mix en bloem toe aan het mengsel. Draai net zolang tot de gewenste kruimel grootte is ontstaan.

Uitrollen van het kruimelvlaai deeg

Na het rijzen kun je het deeg uitrollen in de vlaaipan. De dikte van het deeg hoort ongeveer 2 mm te zijn. Druk het deeg goed in alle hoekjes van de vlaaipan, deze stap wordt ook wel fonceren genoemd. 

Instrijken met gele room

Wanneer je dit hebt gedaan, is het tijd om de kruimelvlaai in te strijken met gele room. Als je alle stukjes van de kruimelvlaai hebt ingestreken, kun je de kruimels erover heen doen. Verdeel deze mooi zodat er overal genoeg kruimels zitten.
 
Kruimeldeeg voor kruimelvlaai maken

Nog eens laten rijzen

Hierna laat je de kruimelvlaai nog een keer rijzen voor 30 minuten. 

Kruimelvlaai bakken in de oven

De kruimelvlaai gaat voor 28 minuten in de oven op 210°C. Laat de vlaai een beetje afkoelen en genieten maar!

3 tips om jouw kruimelvlaai nóg lekkerder te serveren

  1. Maak het af met een beetje slagroom. Hoewel kruimelvlaai heerlijk is op zichzelf, kan het toevoegen van een toefje slagroom het gebak naar een hoger niveau tillen. Een licht gezoete slagroom past goed bij de smaak van de kruimelvlaai.
  2. Verwarm de vlaai lichtjes. Om de kruimelvlaai nog lekkerder te serveren, kan je ervoor kiezen om de lekkernij even in de oven licht op te warmen. De vulling zal een beetje gaan smelten wat voor een heerlijk resultaat zorgt.
  3. Last but nog least, vanille-ijs! Naast slagroom is vanille-ijs ook een uitstekende topping voor bij een stukje kruimelvlaai. Het zorgt voor een goede balans zodat de vlaai niet te zoet wordt.


Weergave:


Bezig met laden...

Bolino 1 kg

€ 6,50 * p/stuk

Golden fantasie plaatcake 1 kg

€ 8,95 * p/stuk

Universeel bloem 1 kg

€ 2,25 * p/stuk

Zelfbroodbakken.nl