Categorieën

Recepten / Brood recepten / Turkse pide recept

Turkse pide recept

Turkije staat bekend om zijn rijke culinaire tradities, en één van de meest geliefde gerechten uit de Turkse keuken is Pide. Pide brood is een traditioneel plat brood, vergelijkbaar met een pizza, dat vaak gevuld wordt met kaas, gehakt of groenten. Het wordt vaak geserveerd met yoghurt, salade of tomatensaus. 
 

Turkse pide recept van Zelfbroodbakken

Ingrediënten

1000 Gram Bloem (Belle Meunière)
20 Gram Gist
15 Gram Zout
20 Gram Brood mals maker
750 Gram Water 

Turkse pide brood maken

Het mooie van Turks brood is dat het een veelzijdig gerecht is dat geschikt is voor elk moment van de dag. Het kan worden gegeten als ontbijt, lunch of diner. Daarnaast is het ook een geweldige snack om te delen met vrienden en familie. Het is een relatief eenvoudig gerecht om te maken, maar de smaak is allesbehalve eenvoudig. 

Stap 1: Bulamaç maken

Meng 50 gram bloem met 75 gram water tot een mengsel. Giet hier vervolgens ca. 500 gram kokend water bij en meng alles goed door met een garde tot de massa de dikte van yoghurt heeft. Laat het mengsel even afkoelen.

Stap 2: Mengen

Meng het afgekoelde mengsel gedurende 6 minuten langzaam en kneed het mengsel tot een soepel Turkse pide deeg.

Stap 3: Bulkrijs

Laat het deeg 10 minuten rusten voor een bulkrijs.

Stap 4: Afwegen en opbollen

Weeg 500 gram af en bol het deeg strak op. Rol het deeg vervolgens door de rijstemeel. Laat het deeg 45 minuten rusten voor een bolrijs in de rijskast.

Stap 5: Vingerzetting

Strijk de koud geworden Bulamaç (het mengsel) over de bollen. Vervolgens het pide brood enigszins platduwen en met de vingers patronen inbrengen. Doe dit door de vingers naast elkaar te houden en 4 à 5 banen in het brood te duwen, waarbij je 1 cm van de rand afblijft. Herhaal dit nog een keer haaks op de andere lijnen, zodat er een ruitjeseffect ontstaat.

Stap 6: Oppakken en bestrooien van het brood

Pak de broden op met de rug van de hand en trek ze voorzichtig wat langer. Leg de broden op platen. Bestrooi vervolgens de broden met sesamzaad.

Stap 7: Narijzen van het Turkse pide brood

Laat de broden ongeveer 60 minuten narijzen in de rijskast.

Stap 8: Bak het Turks brood

Bak de broden voor ongeveer 17 minuten op 230°C met veel stoom.
 
Turkse pide met gehakt recept

De lekkerste serveertips!

Serveer het met een frisse salade: Turkse Pide is heerlijk als het warm is en vers uit de oven komt. Om de smaak het beste naar voren te laten komen, kun je het serveren met een frisse salade van tomaten, komkommer, ui en peterselie.

Maak een dipsaus: Pide brood is ook heerlijk om in een dipsaus te dippen. Je kunt een eenvoudige yoghurt- of knoflooksaus maken om erbij te serveren. Dit voegt nog meer smaak en textuur toe aan het gerecht.

Probeer verschillende vullingen: Pide kan worden gevuld met veel verschillende ingrediënten, dus waarom zou je niet een paar verschillende vullingen proberen? Turkse pide met kaas is een all-time favorite. Ook Turkse pide met gehakt valt in de smaak bij veel mensen, zoals wij deze hebben gemaakt op de foto. Een vegetarische optie met aubergine en feta of een pittige vulling met gehakt en groene pepers zijn ook beide heerlijk.


Weergave:


Bezig met laden...

Bakkerszout 1 kg

€ 1,50 * p/stuk

Belle meuniere T65 bloem 1 kg

€ 2,75 * p/stuk

Brood mals maker E-nummer en Lactose vrij 500 gram

€ 3,95 * p/stuk

Verse gist 500 gram

€ 2,95 * p/stuk

Zelfbroodbakken.nl