Marmercake recept
Geniet van een heerlijke, zelfgemaakte marmercake met dit eenvoudige basis recept. Met het leuke marmereffect is deze cake niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feest voor de smaakpapillen. Staat er een gezellige middag met familie op de planning of heb je gewoon zin in iets lekkers bij de koffie? Deze marmercake is de ideale traktatie. Volg het recept hieronder en maak binnen een mum van tijd een heerlijke cake!
Ingrediënten
Voor het cakebeslag
200 gram suiker
200 gram bloem
200 gram boter (kamertemperatuur)
4 eieren (kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
¼ theelepel zout
1 ½ theelepel bakpoeder
Voor het chocoladebeslag
50 milliliter melk
25 gram cacaopoeder
30 gram suiker
50 gram pure chocolade, fijngehakt
Benodigdheden
Boter om de bakvorm in te vetten / bakpapier
Zelf marmercake maken – stappenplan!
Begin met het voorverwarmen van je oven op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter of bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier om te voorkomen dat de cake blijft plakken.
Cakebeslag maken
Klop de suiker, boter, het vanille-extract en zout samen in een kom tot een luchtig en romig mengsel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en zorg ervoor dat elk ei goed is opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Spatel daarna de bloem en het bakpoeder er voorzichtig doorheen om het beslag luchtig te houden. Schep ruim de helft van het vanillebeslag in de cakevorm.
Chocoladebeslag maken
Meng de melk, cacaopoeder en extra suiker goed door elkaar en roer dit samen met de fijngehakte pure chocolade door het resterende beslag. Schep het chocoladebeslag bovenop het vanillebeslag in de cakevorm.
Marmereffect creëren
Ga met een vork door beide soorten beslag in de vorm om het marmereffect te creëren. Strijk de bovenkant glad en bak de marmercake in 55-70 minuten gaar. Controleer de gaarheid door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake klaar!
Laat de cake kort in de vorm afkoelen en gebruik daarna het bakpapier om de cake uit de vorm te tillen. Laat de marmercake verder afkoelen op een rooster. Snijd in plakken en geniet van deze eenvoudige lekkernij!
Zelf variëren met dit marmercake recept
Dit marmercake recept is grotendeels gelijk aan een basis
cake recept. Daarom kun je met dit marmercake recept lekker variëren! Voeg bijvoorbeeld wat sinaasappelrasp of een scheutje amaretto toe aan het vanillebeslag voor een extra smaakdimensie. Of wat dacht je van gehakte noten of stukjes witte chocolade door het chocoladebeslag voor extra textuur? Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten cacaopoeder of zelfs
kruiden of specerijen zoals kaneel of kardemom toevoegen voor een unieke twist. Je kunt dus eigenlijk helemaal los gaan met je eigen favoriete smaken en van dit marmercake recept jouw eigen meesterwerk maken!
De marmercake bewaren
Wil je de marmercake bewaren? Wikkel dan de afgekoelde cake in plasticfolie of bewaar hem in een luchtdichte doos. Zo blijft de cake tot wel drie dagen vers op kamertemperatuur. Wil je de marmercake langer bewaren? Vries hem dan in! Snijd de cake in plakken, wikkel ze in plasticfolie en doe ze in een diepvrieszakje. Zo kun je per plak genieten wanneer je maar wilt. De ingevroren marmercake blijft tot drie maanden goed. Haal de plakjes uit de vriezer en laat ze op kamertemperatuur ontdooien voordat je ervan smult.