Waldkorn oude granen
recept:
250 gram mix, 250 gram bloem, 290cc water, 10gr gist.
Ingrediënten:
Oude volkoren granen, eenkoorn, emmertarwe, spelt, volkoren tarwemeel, volkoren roggemeel, gierst, lijnzaad, zonnebloempitten, tarwegluten, suiker, suikerbietvezel, zeezout, raapzaadolie, gedroogd gerstemout, bruine suiker, bakkershoning, gedroogde volkorenspeltzuurdesem, ascorbinezuur, enzymen.
Wat zijn oude granen?
Oude granen zijn de voorouders van onze huidige granen. Ze werden duizenden, sommige zelfs tienduizenden jaren geleden geteeld. Ondanks hun vele voordelen, werden ze geleidelijk aan vervangen door de graansoorten die we nu het beste kennen, zoals tarwe. Waarom? Het duurt best lang voor je oude granen kan malen. De graankorrels zijn omhuld door een stevig vlies, waardoor ze eerst gepeld moeten worden. Een arbeidsintensief proces en dus een stuk duurder.
Eenkoorn
Eenkoorn was één van de eerste teelgewassen. Het wordt de ‘grootvader’ van de huidige zachte tarwe genoemd. Eenkoorn heeft een unieke, licht nootachtige smaak.
Emmer
Emmer stamt af van eenkoorn en is de ‘vader’ van onze huidige zachte tarwe. Het geeft je brood een iets donkerder kleur en een lekker kruidige smaak. Emmer is bovendien bijzonder voedzaam.
Khorasan-tarwe
Khorasan-tarwe voegt een rijke, wat nootachtige smaak toe aan gebakken producten en bevat 20 tot 30% meer proteïne dan tarwe.
Wilde rogge
Wilde rogge is de oudst bekende voorloper van hedendaagse rogge. Brood bereid met wilde rogge heeft een donkerder kleur en een licht zoete, wat aardse smaak. Wilde rogge ontwikkelt bovendien een opmerkelijk aroma tijdens het bakproces.